Deze groene long ligt op 327 meter hoogte in het westelijke deel van de stad en bied je een fenomenaal uitzicht op de
stad.
Op de Petrinheuvel zijn naast de gezellige kronkelende wandelpaden tussen het groen ook een aantal bezienswaardigheden.  In 1891 werd de wereldtentoonstelling gehouden in Praag en werd er een mini versie van de Eiffeltoren gebouwd.  In 1930 werd deze observatietoren naar zijn huidige plaats gebracht op de Petrinheuvel en kreeg hij de naam “Petrintoren”.  Er is ook nog een spiegeldoolhof dat eveneens dateert van de wereldtentoonstelling van 1891, net als het kabelspoor dat vertrekt aan de voet van de heuvel.

Langs de weg naar de top loopt de gotische “hongermuur” uit 1360.  Volgens de verhalen liet Karel IV hem na een mislukte oogst bouwen door de bevolking.  Daardoor hadden de Praagse burgers betaald werk en de betaling werd gedaan met levensmiddelen uit de koninklijke voorraadkamers waardoor de mensen terug voedsel hadden.

Wie de heuvel afwandelt ziet ter hoogte van Nameski Kinskych een indrukwekkend monument staan. Het verbeeldt de mensen die door het communistisch regime zijn onderdrukt en beknot in hun vrijheid.  Door hen in een rij te zetten worden de verschillende fases van de vernietiging van de mens weergegeven.  De eerste mist slechts één ledemaat terwijl aan het einde van de rij sprake is van bijna totale verwoesting.  Beeldhouwer Olbram Zoubek en architecten Jan Kerel en Zdenek Hoelzel maakten het kunstwerk.  Een van de beelden is verdwenen door een bomaanval in 2003.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Praag)

Over de auteur

Scroll naar boven