In 1158 gaf koning Vladislav II de opdracht om een brug te bouwen die een oudere houten brug verving.  Deze brug, één van de eerste stenen bruggen na de val van het Romeinse Rijk, werd in 1172 voltooid en kreeg de naam “Judithbrug” verwijzend naar zijn echtgenote.  In 1342 werd de brug door een overstroming verwoest.
In 1357 gaf Karel IV de opdracht voor de bouw van een nieuwe brug aan Peter Parler die de Karelsbrug bouwde.  De brug is 502 meter lang en rust op maar liefst 16 bogen.  In 1402 was de bouw voltooid en 300 jaar lang verbond de brug de twee Praagse stadsdelen met elkaar.  In 1870 kreeg de brug de officiële naam “Karelsbrug”.
Door de jaren heen werden verschillende beelden op de brug geplaatst. Â Er staan nu in totaal 30 beeldengroepen waarvan de recentste dateert uit 1938.
– In de 17de eeuw werd in het midden van de brug een bronzen kruisbeeld geplaatst ter vervanging van het houten kruis.
– In 1683 werd het eerste standbeeld geplaatst (een bronzen beeld van Sint Johannes van Nepomuk) op de plek waar in 1393 aartsbisschop Nepomuk werd
dood gefolterd en van de brug werd gegooid.
– In 1710 werd de beeldengroep van Sint Lutgardis gemaakt. Â Het toont de blinde Vlaamse non Lutgard die in een visioen de gekruisigde Jezus ziet.
– In 1714 maakte Ferdinand Brokoff twee prachtige beelden.  Eén ervan beeldt drie heiligen uit (Sint Johannes van Matha, Sint Felix van Valois en Sint Ivo) en
een ander beeld laat Sint Vitus zien wiens voet wordt gelikt door de leeuw die hem moet verscheuren in de arena.
Aan de kant van de Oude Stad wordt de Karelsbrug begrensd door “Oudestadbruggentoren” die tussen 1370 en 1391 werd gebouwd naar een ontwerp van Peter Parler.
Deze 64 meter hoge toren werd in 1648 erg beschadigd toen een leger van studenten en joden de Zweden tegenhielden en zo een beslissende wending gaven aan de Dertigjarige Oorlog. De beelden op de oostgevel zijn nog wel te zien. Â De wapens boven de poort symboliseren de tien landen die Karel IV in het Boheemse Koninkrijk verenigde en in de doorgang is de ijsvogel afgebeeld, het symbool van koning Wenceslas IV. Â De drie beelden boven de wapenschilden tonen Sint Vitus, koning Karel IV en koning Wenceslas IV. Â De twee heiligen bovenaan de toren zijn Sint Sigmund en Sint Adalbert.
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Praag)