Op 10 kilometer van Postojna werd dit kasteel in de 12de eeuw gebouwd in de ingang van een grot op een 123 kilometer hoge klif.  Dit kasteel werd bekend door de roofridder Erazem die hier zijn schuilplaats had.  Van hieruit overviel Erazem kooplieden en verdeelde hij de niet geringe buit onder de armen.
De legende van Erazem gaat als volgt: Erazem doodde de commandant van het leger van Frederik III om de dood van zijn beste vriend te wreken.  Toen hij hoorde dat de keizer hem wilde gevangen nemen, nam hij dekking binnen de muren van het kasteel van Predjama en probeert hij kort daarna de rijke Habsburgers van hun eigendommen te beroven.  Daarop stuurde de koning een groot aantal soldaten naar Predjama om Erazem dood of levend gevangen te nemen.  Een heel jaar faalden de troepen in hun opdracht en dreef Erazem de spot met hen door hen te bekogelen met emmers vol kersen.  Een dienaar van Erazem liet zich echter omkopen
door de troepen.  Zijn taak was aan te kondigen wanneer Erazem op het toilet was op de bovenste verdieping van het fort zodat het leger hem daar met kanonskogels kon treffen. En zo eindigde het verhaal van Erazem…

Het kasteel en zijn inrichting werpt een blik op hoe de mensen vroeger leefden en werkten in het kasteel.  De meeste interessante bezienswaardigheden in het kasteel zijn de woonruimten, de kapel en de kerker.  Er is ook een museum waarin wapens, jachttrofeeën, sculpturen, olieverfschilderijen en een pietà daterend uit 1420 te zien zijn.

Vanuit het kasteel leidt een passage naar een holte waarin een observatiepost op een rotsachtige klif een prachtig uitzicht biedt over het landschap.  Van hieruit zie je ook de ingang van Erazem’s tunnel waarlangs de dapperste bezoekers nog steeds naar boven kunnen.

Het kasteel werd twee keer herbouwd.  Een eerste keer na de oorlog tussen Erazem en Keizer Frederik III en een keer nadat het werd verwoest door een aardbeving.  Het huidige kasteel werd gebouwd in 1570 en geeft een onwerkelijke indruk door het contrast van de zwarte rotsen en de witte muren van het kasteel.
De laatste particuliere bezitter van het kasteel was de familie Windisch-Graetz die het in 1864 in handen kreeg.  Na de tweede wereldoorlog werd het kasteel genationaliseerd en werd het een museum.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Slovenië)

Over de auteur

Scroll naar boven