Kathedraal van Sint Nicholas (Stolnica sv Nikolaja)

Home » Kathedraal van Sint Nicholas (Stolnica sv Nikolaja)

De oudste vermeldingen van dit gebouw gaan terug tot in 1262 (kerk van de parochie van Sint Pieter) waarna het gebouw in gotische stijl werd opgetrokken na een grote brand in 1361.
In 1461 werd de kerk een kathedraal waarna ze in 1469 opnieuw werd vernietigd door een brand.  Op initiatief van decaan Johann Gregor Thalnitscher werd in 1700 een nieuw barok gebouw ontworpen door de broeder Florentianus Ponnensis.  Nadat begonnen werd met de bouw werd het plan aangepast door de architect Andrea Pozzo die de koepel aan het gebouw toevoegde maar de realisatie ervan niet opvolgde.  Daardoor werden de plannen nogmaals aangepast door de bouwers en vooral door Francesco Bombassi van Venetië.  De twee torens werden aan het plan toegevoegd door de Lombard Giulio Quaglio.
De bouw vond plaats tussen 1701 en 1706 en werd geleid door Bombassi die reeds na enkele maanden werd vervangen door Francesco Feratta en Mihael Zamerl.  De bouwmeester was Pavel Jugovic en na zijn dood in 1704 nam Gregor Macek die taak over.  De bouw werd voltooid in 1706 en in augustus 1706 vond de eerste eredienst plaats in de kathedraal waarna de inwijding volgde op 8 mei 1707.  De echte koepel werd gebouwd door Matej Medved in 1841.  Daarvoor werd een nepkoepel geschilderd op de boog boven het centrum van de kerk.

In het interieur van de kathedraal is er veel bewaard gebleven van het oorspronkelijke decor onder andere de fresco’s geschilderd door Giulio Quaglio tussen 1703-1706 en 1721-1723.  Het grondplan is een Latijns kruis omgeven door vier kapellen aan elke kant.

Bezienswaardig in de kathedraal in de engelen aan het rechter gedeelte van het schip door de gebroeders Paolo en Guiseppe Groppelli (1711) en door Francesco Robba aan de linkerkant van het schip (1745-1750).
Van de hand van Angelo Putti zijn het schilderij van Thalnitscher (1715) en de standbeelden van de vier bisschoppen van Emona onder de koepelbalk (1712-1713).

De fresco in de koepel beeldt de Heilige Geest af met de engelen.  De fresco’s op de muren van de koepel verbeelden de “Kroning van de Maagd” en de “Verheerlijking van Sint Nicholaas” omringd door engelen en heiligen.

In de jaren ’50 maakte de architect Joze Plecnik plannen voor het nieuwe kerkmeubilair. Na de renovatie van de pastorie in 1970 door architect Anton Bitenc werden de reliëfs van de kruisweg toegevoegd (van de hand van beeldhouwer France Gorse).

Ook de buitenkant van de kathedraal is bijzonder de moeite waard.  De torens zijn gebouwd in 1705 en 1706 en versierd met vergulde appels en diverse relikwieën en perkamenten
inscripties worden in de torens bewaard.  De kerktorens hebben zes klokken waaronder de tweede oudste bel van Slovenië uit 1326, een bel van Gasparo de Franchi uit 1706 en vijf bellen door de Storjne Livane Fabriek.
Wat aan de buitenkant overblijft van de oude kerk is de sluitsteen met Christus ingebouwd in de gevel bij de ingang.
De gevels van de kerk zijn versierd met 19de en 20ste-eeuwse nissen met standbeelden van bisschoppen en heiligen, met Romeinse fresco’s, oude Romeinse grafstenen en andere stenen monumenten uit de Thalnitscher-collectie (opgericht door de historicus Thalnitscher in de 18de eeuw).
Op de zuidelijke gevel is er een zonnewijzer met Romeinse cijfers en het motto uit 1826 “Nescitis diem neque Horam” (je kent niet de dag of het uur) e er is een nis met een gotische pietà en de standbeelden van Sint Hermagoras en Sint Fortunatus gemaakt van zandsteen in 1872 door de beeldhouwer Frank Ksaver Zajec.
De hoofdingang aan de westelijke gevel is versierd met een plaquette waarop een steen staat van de oude kathedraal in de vorm van Christus’hoofd en in inscriptie “Memoria veteris ecclesiae cathedralis” (oude herinneringen van de kathedraal-kerk).
De nissen van de westelijke gevel (naast de hoofdingang) bevatten de standbeelden van Thomas van Aquino en een standbeeld van Sint Bonaventura door Ivan Pengov (1912).
De nissen in de noordelijke gevel bevatten een standbeeld van Sigismund von Lamberg, de eerste bisschop van Ljubljana en van de bisschop van Ljubljana Thomas Kron die beiden werden opgericht door Pengov in 1913.

De ingang van de kerk heeft bronzen gebeeldhouwde deuren uit 1996.  Ze werden gemaakt ter ere van het 1250-jarig bestaan van het christendom op Sloveens grondgebied en het bezoek van paus Johannes Paulus II.
De deur die de naam “Sloveense deur” draagt heeft een reliëf van Tone Demsar met een afbeelding van de Sloveense geschiedenis.
De zijdeur die de naam “Ljubljana deur” draagt, werd ontworpen door Mirsad Begic die hem versierde met portretten van de 20ste-eeuwse bisschoppen van Ljubljana.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Slovenië)

Scroll naar boven