Kaliakra is een lang smal gebied aan de Zwarte Zee-kust op ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Varna.  Hier bevinden zich de kliffen van Kaliakra waarvan de steile kliffen wel tot 70 meter naar de zee reiken. Kaliakra is tevens een natuurreservaat waar aalscholvers en met veel geluk dolfijnen en zwarte zeerobben kunnen worden waargenomen.  Bovendien ligt deze plaats op een belangrijke vogelmigratieroute van Afrika naar Oost- en Noord-Europa waardoor er veel zeldzame en trekkende vogels te zien zijn in het voorjaar en de herfst.  Ook zeldzame broedvogels huizen in deze streek.

Kaliakra was de plaats van de zee-oorlog “Strijd van de Kaap Kaliakra” op 11 augustus 1791 als onderdeel van de Russische-Turkse oorlog (1787-1792).
De eerste moderne vuurtoren op Kaliakra werd gebouwd in 1866 door de “Compagnie des Phares de l’Empire Ottomane”.  De huidige toren (een cilindrische stenen toren met lantaarn en galerij) werd opgericht in 1901 met een hoogtepunt van 68 meter en een witte flits om de vijf seconden.  De kaap bevat ook overblijfselen van een fort, versterkte muren en baden.

Hoewel er meerdere legendes verbonden zijn aan deze kaap is de meest populaire de legende van de “40 Bulgaarse meisjes”. Zij verkozen om hun lange haren aan mekaar vast te binden en in de Zwarte Zee te springen in plaats van gevangen genomen te worden door de Ottomanen.  Aan de ingang van de kaap is een obelisk geplaatst, gewijd aan deze legende.  De obelisk wordt “de Poort van de 40 Maagden” genoemd.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven