Het Paleis van Balchik is een paleis gelegen aan de Bulgaarse Zwarte Zee en heeft als officiële naam “The Quiet Nest Palace”.  Het werd gebouwd tussen 1926 en 1937 tijdens het Roemeense bewind in de regio op vraag van koningin Maria van Roemenië.  De bouw van het paleis duurde ongeveer 11 jaar.  In 1924 kwam koningin Maria in Balchik en geraakte ze onder de indruk van de schoonheid van deze plaats.  Het huwelijk van de Schotse Maria met Ferdinand van Roemenië had vooral politieke redenen en het leven aan het Roemeense hof gecombineerd met de ontrouw van haar man deed haar besluiten een zomerresidentie te bouwen voor zichzelf op deze mooie plaats.
De beroemde Italiaanse architecten Augustino en Amerigo kregen de opdracht tot de bouw van het paleis met als strikte opdracht geen schade toe te brengen aan de natuurlijke omgeving maar de schoonheid ervan te vervolledigen en dit op 17 meter boven zeeniveau.  De architecten gebruikten Balkan-motieven en Oosterse motieven.  Het paleis bestaat uit een aantal villa’s, een rookzaal, een wijnkelder, een klooster, een kapel en de Botanische Tuin.
De extravagante minaret van het hoofdgebouw bestaat samen met een christelijke kapel en ze verwijzen naar het geloof van de koningin (het Bahài-geloof) in eenheid van God, religie en de mensheid.

Een Zwitserse florist werd aangeworven voor de aanleg van het park dat  bij het paleis hoort.  

In 1940 werd de Botanische Tuin opgericht in de plaats van het park van het paleis.  De tuin heeft een oppervlakte van meer dan 65.000 vierkante meter en herbergt 2.000 plantensoorten die tot 85 families behoren. Een van de grootste bezienswaardigheden in de tuin is de collectie cactussoorten op een oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter, de tweede in zijn soort in Europa na Monaco.  Andere speciale plantensoorten zijn de Metasequoia, de rubberboom en de ginkgo.  Dit alles gecombineerd met fonteinen, watervallen en het uitzicht op de Zwarte Zee maken van deze tuin een niet te missen pareltje. Koningin Maria wilde haar hart in de tuin laten begraven.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven