Klooster van Rozhen

Home » Klooster van Rozhen

Het klooster van Rozhen, gewijd aan de geboorte van Maria, is het grootste klooster in het Piringebergte en één van de weinige middeleeuwse Bulgaarse kloosters die tot vandaag behouden zijn gebleven.

Hoewel de exacte datum van de oprichting van het klooster niet bekend is, wordt het klooster voor het eerst vernoemd in een Grieks manuscript dat dateert uit de 13de eeuw en het werd nadien wederom vernoemd in een manuscript van de abt Cosma in 1551.
Het klooster, de hoofdkerk, de eetkamer en de woningen zoals ze er nu uitzien, stammen uit de 16de eeuw. In de periode daarvoor geraakten de bibliotheek en vele gebouwen ernstig beschadigd of werden ze vernield door een verwoestende brand en bovendien kreeg het klooster ook te kampen met vele plunderingen.  In het begin van de 18de eeuw werden de hoofdkerk en het klooster gerenoveerd door de financiële hulp van verscheidene rijke Bulgaren.  De werken begonnen in 1715 en werden beëindigd in 1732.
In de 19de eeuw was het klooster van Rozhen een regionaal geestelijk centrum en in het midden van de 19de eeuw werd het een schuilplaats voor revolutionaire activisten uit de regio.  Later gaf het klooster onderdak aan de Macedonische revolutionair Yane Sandanski die in de buurt van het klooster begraven ligt.

Bijzondere bezienswaardigheden in het klooster zijn:

– de kloosterkerk: deze tempel dateert uit de 16de eeuw maar werd in 1732 gerenoveerd.  De binnenmuren van het schip, het voorportaal en de kapel van de hoofdkerk werden in 1732 geschilderd en tonen illustraties en afbeeldingen van wel 150 onderwerpen.  Maar waar het klooster van Rozhen zijn bekendheid vooral aan dankt zijn de aanwezigheid van de gekerfde iconostases en de ongelofelijk prachtige fresco’s. De meeste fresco’s beelden scènes af uit het leven van het Christus na de verrijzenis en afgaande op een inscriptie werd het beeld van Christus met de twaalf apostelen boven de toegangspoort van de Heilige Maagd geschilderd in 1597.  Op de zuidelijke muur bevindt zich een schildering van een ladder dit tot aan hemel reikt.  Deze maakt duidelijk dat zondaars die de ladder bereiken er halverwege door de duivel weer kunnen worden afgehaald om alsnog in de hel te belanden.  Op de zuidelijke muur is eveneens een afbeelding te zien van de “Dag des Oordeels” uit 1611.

– Het ossuarium werd in 1597 gebouwd en er zijn relikwieën te vinden van prominente monniken alsook 12 scènes uit het leven van Johannes de Doper die geschilderd werden in 1622.  Ook het altaar, gemaakt van onvoorstelbaar houtsnijwerk, is bijzonder de moeite waard net als de preekstoel.  In de kerk bevindt zich ook de kapel Sint Cosma en Damyan met muurschilderingen uit de 18de eeuw en in deze kapel bevindt zich bovendien de oudste iconostase van het klooster.

– Alle gebouwen in het klooster dateren uit verschillende periodes.  De eetkamer van de monniken, de kluis en de meeste van de boerderijgebouwen zijn de oudste en dateren uit de periode voor de 17de eeuw.  De vleugel van de monniken werd gebouwd in de 16de eeuw en bestaat uit twee verdiepingen waarin de eetkamers, de abijkamer, de kelders en de monnikencellen zich bevinden.  In de eetkamer zijn muurschilderingen te vinden en fragmenten van “Het Laatste Avondmaal” en “Sint Pahomii en de Engel”.

– Het klooster is ook bekend om de gebrandschilderde ramen waarvan de oudste nog steeds bewaard is gebleven.

Op 8 september, op de dag van de Maagd, is het groot feest in het klooster.  Iconen worden in feestelijke optocht rond het klooster gedragen en er worden symbolische offers gebracht.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Scroll naar boven