Het Jeronimos-klooster staat in de wijk Belém (Portugeels voor Bethlehem) en is de mooiste bezienswaardigheid van de stad.  Het is het absolute hoogtepunt van de manuelstijl, genoemd naar de 15de-eeuwse koning Emanuel I en combineert gotische, Italiaanse en Spaanse elementen.
Op de plek waar eerder een religieus gebouw stond, gesticht door Hendrik de Zeevaarder, gaf koning Emanuel de Grote in 1502 de opdracht tot de bouw van dit klooster voor de Hiëronymieten en ter ere van Vasco da Gama’s terugkeer in 1499 uit Indië.  De bouw begon in 1502 onder Diogo Boitac en werd in 1517 voortgezet door de Spaanse architect Joao de Castilho in platerescostijl en ook renaissance-elementen werden toegevoegd door de Franse beeldhouwer Nicolau Chanterene.  Toen Emanuel stierf werd de bouw stopgezet maar hervat in 1550.

Ook de kerk in het klooster, Igreja de Santa Maria, is eveneens prachtig.  Het zuidportaal heeft een overvloed aan pinakels en nissen met standbeelden, het kruis van de Ridders van de Christusorde, een standbeeld van Hendrik de Zeevaarder en bas-reliëfs met taferelen uit het leven de Heilige Hiëronymus.  Het westportaal bevat standbeelden van koning Emanuel de Grote en Maria van Aragon.  Bovenaan zijn er taferelen van de aankondiging van Maria, de geboorte van Christus en de aanbidding van de koningen.  Het interieur heeft een bijzonder gedurfd gewelf en heeft het aanzicht van een hallenkerk.  Er staan verschillende graftombes van de infanten, de tombe van Emanuel de Grote en Johan III en hun echtgenotes en de tombes van Camoes en Vasco da Gama.

De kloostergang is 55 meter lang aan elke zijde en telt twee verdiepingen.  De trap voert naar het hoogkoor met esdoornhouten koorbanken in renaissancestijl van Diogo de Carça.

In 1850 werd het museum uitgebreid en tegenwoordig bevat het ook een maritiem en archeologisch museum.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)

Over de auteur

Scroll naar boven