Het “monument van de ontdekkingen” is één van Lissabon’s belangrijkste bezienswaardigheden.  Ontworpen door architect Cottinelli Telmo (1897-1948) en beeldhouwer Leopoldo de Almeida (1898-1975) werd een tijdelijke versie voor het eerst opgericht voor de wereldtentoonstelling.

De definitieve constructie dateert van 1960, het jaar waarin de 500ste verjaardag van de dood van Hendrik de Zeevaarder werd herdacht.  Hij was de zoon van Philippa van Lancaster (1359-1415) en koning Johan I van Portugal (1357-1433).  Zijn talent om religieuze, politieke, wetenschappelijke en economische doelen te combineren, maakten van hem één van de grootste figuren uit de tijd van de ontdekkingsreizen.  Hij was de drijvende kracht achter initiatieven die leiden tot de ontdekking van Madeira in 1418, de Azoren in 1427 en Kaapverdië in 1444.  De tocht langs Cape Bojador in 1434 was de start voor de exploratie van de westkust van Afrika.  Tot aan zijn dood gaf Hendrik de Zeevaarder opdracht aan de schepen om verder te gaan.

Om het plein voor het monument te decoreren schonk de Republiek van Zuid-Afrika een kompasroos met een diameter van vijftig meter, bestaande uit zwarte en rode kalksteen en een veertien meter grote sterrenkaart.  Ingelegde schepen markeren de routes gevaren tijdens de tijden van de ontdekkingsreizen.  Het is ontworpen door de architect Cristino da Silva (1896-1976).

Volgende belangrijke figuren staan afgebeeld op het monument.  Wanneer je naar de Taag kijkt zie je

aan de linkerkant van het monument van rechts naar links: kapitein Cristovao da Gama, missionaris Francisco Xavier, gouverneur Alfonso de Albuquerque, navigator Antonio de Abreu, navigator Barolomeu Dias, kapitein Estevao da Gama, schrijver Joao de Barros, navigator Martim Afonso de Sousa, navigator Gaspar Corte-Real, navigator Nicolau Coelho, navigator Fernao de Magalhaes, navigator Pedro Alvares Cobral, navigator Afonso Baldaia, navigator Vasco da Gama, koning Afonso V en Hendrik de Zeevaarder.

aan de rechterkant van het monument van links naar rechts: prins Pedro zoon van Johan I, koning Philippa van Lancaster moeder van Hendrik de Zeevaarder, schrijver Fernao Mendes Pinto, dominicaan Gonçalo de Carvalho, franciscaan Henrique de Coimbra, poëet Luis Vaz de Camoes, schilder Nuno Gonçalves, kroniekschrijver Gomes Eanes de Zurara, reiziger Pero da Covilha, cosmografisch wetenschapper Jacome de Maiorca, piloot Pero de Escobar, wiskundige Pedro Nunes, piloot Pero de Alenquer, navigator Gil Eanes, navigator Joao Gonçalves Zarco, prins Fernando zoon van Johan I en Hendrik de Zeevaarder.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)

Over de auteur

Scroll naar boven