Dit gebouw, gebouwd tussen 1913 en 1920 en ingericht door Tiffany’s uit New York, was het vroegere presidentiële paleis in Havana.  Het werd ontworpen door de Cubaanse architect Rodolfo Maruri samen met de Belgische architect Paul Belau.
In 1920 nam president Mario Garcia Menocal er zijn intrek en tot 1965 zouden er nog 21 presidenten wonen.

De monumentale trap naar de eerste verdieping bevat nog steeds kogelgaten die dateren van maart 1957 toen een groep revolutionaire studenten probeerden om dictator Batista te vermoorden.
Het Museo de la Revolucion geeft een gedetailleerd overzicht van de onafhankelijkheidsstrijd en de Cubaanse Revolutie en bevat daarnaast ook een aantal prachtige zalen waaronder de Salon de los Espejos (de Spiegelzaal) die dienst deed als audiëntiezaal van het paleis.
De binnenkant van de koepel, bezet met kleurrijke keramiek, is te bekijken vanaf de trap.

Aan de achterkant van het museum ligt een met bomen omzoomd plein met onder andere een bestelwagen waarmee in 1957 de revolutionairen het paleis binnen vielen.  Ook het jacht “Granma” is er te vinden.  Dit 18 meter lange jacht bracht in december 1956 Castro en 81 metgezellen vanuit Tuxpan (Mexico) naar de Orient in Cuba waarmee ze de aanzet gaven tot de revolutie.

Voor het gebouw van het Museo de la Revolucion staat de SAU-100 tank die door Fidel Castro werd gebruikt tijdens de gevechten in Varkensbaai in 1961.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Cuba)

Over de auteur

Scroll naar boven