Aan de voet van de Pantokrator ligt oud Perithia, de oudste permanent bewoonde nederzetting in Corfu die dateert uit de 14de eeuw en uitgeroepen is tot UNESCO Werelderfgoed.

Dit dorp werd gebouwd als bescherming tegen piraten.  De kustplaatsen lagen voortdurend onder vuur waardoor men besloot meer landinwaarts te trekken en dus startte men met de bouw van dit dorp.  Op het hoogtepunt had Perithia ongeveer 1500 inwoners.  Na verloop van tijd vertrokken steeds meer en meer mensen terug richting de kuststeden om er te werken en steeds minder van hen keerden terug met als gevolg dat halverwege de jaren ’70 van vorige eeuw alle inwoners waren vertrokken.  Vandaag de dag vind je tussen de immense prachtige natuur en vele vlinders zo goed als enkel ruïnes terug van de woningen en kerken die er stonden.

Hoewel het dorp enkele tavernes huisvest voor de toeristen telt het dorp op dit moment (augustus 2014) officieel slechts twee inwoners.  Het enige bewoonde huis is de vier-sterren Bed and Breakfast.  Stapje voor stapje probeert men het dorp in zijn oorspronkelijke staat te herstellen en in 2014 liep er een regeling via de UNESCO  om investeerders aan te trekken. Nieuwe huizen mogen niet worden gebouwd maar wie wil kan een ruïne opkopen.  De ruïne wordt dan afgebroken, de stenen worden tijdens de afbraak genummerd en nadien op exact dezelfde manier terug opgebouwd.  Aan de buitenkant van de huizen mag dus niets veranderd worden maar het interieur is eigen keuze.  De regeling bestaat erin dat wie deze investering aangaat nadien 70 procent van zijn geïnvesteerde bedrag terugbetaald krijgt door de UNESCO.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Corfu)

Over de auteur

Scroll naar boven