Achter een sobere gevel gaat het Palazzo Parisio schuil dat in 1733 werd gebouwd in opdracht van Manoel de Vilhena, Grootmeester van de Orde van Malta.  Toen de Orde het eiland verliet, kwam het in handen van de Jezuïeten om in 1900 in bezit te komen van de adellijke bankier Giuseppe Scicluna die van het Palazzo een Italiaanse renaissancevilla maakte die in 2016 nog steeds werd bewoond door zijn kleindochter barones Ramsay-Scicluna en haar dochter.

In de inkomhal van het paleis prijkt een plafondschildering van Hermes in een zeilboot en het trappenhuis bestaat uit een balustrade die gemaakt is van het grootste aaneensluitende stuk marmer in Malta.

Vervolgens kan je een bezoek brengen aan de kamers die zijn opengesteld voor het publiek.

– The Armoury: bovenaan de trap bevindt zich de wapenzaal versierd met harnassen.De plafonds zijn beschilderd door Filippo Venuti en tonen scènes uit de Maltese geschiedenis en allegorieën van de nieuwe technologie. De vloer werd gelegd door Giuseppe Valenti die zich baseerde op het vloerpatroon van het Vaticaan.

– Scala Lombarda: deze kamer is ingericht in Lodewijk XIV-stijl.  Vooral de schilderijen in deze kamer zijn van belang en bevatten originele Maltese werken.
– The Pompeian Dining Room: het thema van deze eetzaal is de “Glorie van Pompeii”. De muren zijn versierd met typische scènes en de figuren zijn gebaseerd op de mooiste meisjes uit Naxxar.  De barones zelf wordt afgebeeld als mooiste meisje van allen, liggend op de sofa.
– The Bedroom en St John’s Room: dit is de enige kamer die een religieus thema volgt.  De plafondschildering valt op in de kamer en geeft de Onbevlekte Ontvangenis weer.  De slaapkamer leidt naar wat John’s kamer zou zijn geweest maar nu een bruidssuite is.
– Family Chapel: hier bevindt zich een origineel altaar van de kapel in Fort Ricasoli waarvoor Grootmeester Nicolas Cottoner opdracht had gegeven.
– The Marquis’Study: in de vier hoeken van de kamer zijn de medaillons aangebracht die de handel van de vier continenten voorstellen.
– The Music Room: deze ruimte werd gebruikt als salon voor de dames tijdens de grote bals en sloot aan bij de Franse rococo-stijl van Lodewijk XIV.  Muziekinstrumenten sieren de muren.
– The Ballroom: deze kamer is ontworpen door architect Carlo Sada wiens plannen werden uitgevoerd in stucwerk van Vincenzo Cardona en Giulio Moschetti.  Het overheersende thema in de zaal is de Orde van Sint Jan.  Boven de deuren bevinden zich de bustes van van de Maltese aartsbisschoppen, het plafond is versierd met allegorische schilderijen verwijzend naar kunst, religie, astronomie, literatuur, muziek en krijgskunde.

De spiegels in de zaal zijn strategisch geplaatst.  Ze reflecteren licht van de lampen en lijken de ruimte optisch groter te maken.  Bovendien zijn de spiegels zo geplaatst dat wie erin kijkt een oneindige rij spiegels tevoorschijn ziet komen.
– The Billiard Room: deze was enkel voorbehouden aan mannen.  De plafondschildering uit 1904 van Giacomo Olzai toont een allegorie van de Spelen met de godin Fortuna.

Naast het paleis zelf kan je ook door de tuinen wandelen die zijn gevuld met kleurrijke bloemen, verschillende grassoorten, bomen en kassen.
Er groeien exotische plantensoorten in de tuinen evenals een grote verzameling Hibiscus met meer dan zestig planten van verschillende kleuren.  In de tuin bevindt zich een complex water- en irrigatiesysteem waardoor de tuinen een heel jaar door mooi groen worden gehouden.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Malta)

Over de auteur

Scroll naar boven