Omgeven door woonhuizen liggen de Megalithische tempels van Tarxien gebouwd tussen 3600 en 2500 voor Christus en opnieuw in gebruik genomen tussen 2400 en 1500 voor Christus.
Het complex bestaat uit vier bouwwerken en werd ontdekt door lokale boeren om in 1920 te worden opgegraven door Themistocles Zammit.

De ingang bestaat uit drie megalieten (grote stenen).  Aan het begin van het complex bevindt zich een groot voorhof waaronder zich een grote watercisterne bevindt.  Van de vroegste tempel (gebouwd tussen 3600 en 3200 voor Christus) met zijn vijf halfronde apsissen resteert uitermate weinig.  De andere tempels zijn gedurende de Tarxien-fase gebouwd tussen 3150 en 2500 voor Christus.  De centrale tempel bestaat uit zes apsissen.

De oostelijke tempel bestaat uit twee parallelle paren apsissen met een doorgang in de richting die parallel loopt aan die van de zuidwestelijke tempel.  Aan het uiteinde werd een vijfde apsis toegevoegd.
De zuidelijke tempel heeft twee parallelle halfronde apsissen die zijn verbonden door een doorgang.  De tweede apsis rechts werd aangepast om toegang te geven tot de centrale tempel.
De tempels zijn solide gebouwd en de binnenwanden zijn versierd met reliëfs van dieren, gebeeldhouwde spiraalvormige motieven (symbool voor het geloof in een cyclisch bestaan), altaren en orakelgaten.

In de zuidelijke tempel bevond zich een groot beeld van de godin waarbij bij de opgravingen door Zammit enkel het onderste deel vanaf de taille werd teruggevonden.  Van dit beeld wordt gedacht dat het een soort moedergodin voorstelt, die een rol gespeeld zou hebben in de vruchtbaarheidsritus.
Het origineel van het beeld bevindt zich in het Archeologisch Museum in Valletta.
In 2012 werd een verhoogde loopbrug aangelegd waardoor je een wandeling kan maken doorheen de opgravingen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Malta)

Over de auteur

Scroll naar boven