In de richting van Madara, tussen de beboste hellingen, ligt een archeologisch reservaat met daarin de “Ruiter van Madara”.  Dit is een reliëf van een majestueuze ruiter op 23 meter hoogte boven de grond, uitgehouwen in een 100 meter hoge klif en daterend uit 710 na Christus.
De Ruiter van Madara is een reliëf van een ridderfiguur op een paard die met een speer een leeuw heeft overmeesterd.  Achter het paard is een jachthond afgebeeld.  Naast de ruiterfiguur zijn inscripties te vinden die vertellen over gebeurtenissen die plaats vonden tussen 705 en 801 na Christus.  Hoewel het beeld gewoonlijk wordt toegeschreven aan een nomadische stam van krijgers die zich eind 7de eeuw vestigden in oostelijk Bulgarije en door vermenging met de oorspronkelijke Slavische bevolking aan de wieg stonden van het huidige Bulgaarse volk, zijn er echter recente theorieën die het werk toeschrijven aan de Thraciërs. Een huidige theorie oppert dat het een afbeelding is van Khan Tervel naar aanleiding van zijn overwinning op de Byzantijnse keizer Justinianus II.

Sinds 1979 staat de Ruiter van Madara op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.  De volksrepubliek Bulgarije kent bovendien een ridderorde “de Orde van de Ruiter van Madara”.  Deze werd op 4 augustus 1966 ingesteld door de communistische regering en door de democratische Bulgaarse regering aangehouden.  De orde wordt nog steeds aan militairen en burgers toegekend voor het “aangaan, versterken en ontwikkelen van bilaterale relaties” met Bulgarije.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven