Op ongeveer 18 kilometer van Varna ligt een uniek natuurfenomeen in de vorm van een veld met 50 miljoen jaar oude reuze stalagmieten die met volle kracht in de grond lijken te zijn gezet.  De zuilvormige rotsformaties, verspreid in een gebied van 70 vierkante kilometer, hebben een hoogte van vijf tot tien meter en kunnen 2 tot 6 meter diameter hebben. Sommige zuilen zijn hol terwijl anderen dan weer met zand zijn gevuld.

Hoewel er meerdere theorieën bestaan over het ontstaan van het stenen woud is de meest aangenomen theorie dat het stenen woud 50 miljoen jaar geleden is ontstaan toen het hele gebied nog met water was overspoeld.  Nadat de zee zich teruggetrokken had, bleven er kalkafzettingen over die door erosie in de loop van de tijd de meest bizarre vormen hebben aangenomen. Recent onderzoek oppert dat de zuilen ontstaan zijn door het sijpelen van natuurlijk methaangas.
In de oudheid was het stenen woud een heilige plaats waardoor vele rotsformaties de namen kregen van dieren of mensen of voorwerpen. Andere rotsformaties hebben dan weer de naam gekregen van het dorp in de nabijheid van de formaties.
Er wordt beweerd dat het knuffelen van de rotsformaties negatieve energie weghaalt en positieve energie in je lichaam doet stromen.
Dit prachtige natuurmonument stond in 2017 op de “voorlopige Werelderfgoedlijst” van de UNESCO.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven