Deze basiliek (het grootste katholieke godshuis in Boedapest) werd gebouwd door drie opeenvolgende architecten gedurende 55  jaar.  De bouw begon in 1851 door architect Jozsef Hild. Nadat de koepel in 1868 was ingestort, moest de bouw opnieuw beginnen. Miklos Ybl maakte het neo-renaissance-ontwerp van de basiliek zoals het er nu staat maar ook hij maakte de voltooiing ervan niet mee gezien hij stierf in 1891 waarna de bouw in 1906 werd afgerond door Jozsef Kauser.
De kerk oogt aan de buitenkant heel monumentaal met de 96 meter hoge centrale koepel en twee naar het westen gerichte 80 meter hoge torens.  In de rechtertoren hangt de grootste klok (9 ton) van Hongarije.  Aan beide zijden van het hoge portaal, dat de vorm van een triomfboog heeft, staan in de nissen de figuren van kerkvaders.

Ook het interieur moet niet onderdoen voor de buitenkant. 

Alle bekende Hongaarse schilders en beeldhouwers van rond de eeuwwisseling werkten mee aan de vervaardiging van het interieur. De koepel toont een mooi plafond met mozaïeken en de kerk is met 8000 zitplaatsen één van de grootste in de wereld.

De voornaamste bezienswaardigheid in de basiliek is de zogeheten “Heilige Rechter”.  Bij dit relikwie zou het gaan om de rechterhand van de 11de-eeuwse koning Stefanus I die de grondlegger van het land was en naar wie de basiliek is genoemd.

                                       

De gigantische koepel van de basiliek biedt trouwens een prachtig uitzicht over de stad.  Je kan de koepel bereiken via de 364 treden of met een lift.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Hongarije)

Over de auteur

Scroll naar boven