Deze toren is een verdedigingstoren in manuelstijl opgericht tussen 1515 en 1519 ter verdediging van de riviermond en het Mosteiro dos Jeronimos.  Het is een ontwerp van militair architect Francisco de Arruda.  Oorspronkelijk stond de toren op een eilandje in het midden van de Taag maar door de grote aardbeving van 1755 wijzigde de loop van de rivier zich en door het opschuiven van de oever ligt de toren nu aan de kade.
Het bouwwerk bestaat uit twee delen: het bastion in de vorm van een onregelmatige zeshoek en de toren met vijf verdiepingen.
De toren is 35 meter hoog en versierd met typische motieven van de manuelstijl (gevlochten touw, planten en vissen) maar eveneens zijn er renaissance, Moorse en Indische invloeden te vinden.  Er zijn cilindervormige wachttorens, waterspuwers in de vorm van dieren (neushoorns), op het platform staat een beeld van Maria met kind, er is een koningszaal en een uitkijkpunt op de derde verdieping met twee grote lichtvensters versierd met het koninklijke wapenschild en een kruisribgewelf met het armillarium van koning Emanuel I en het kruis van de Orde van Christus.
Op de bovenste verdieping is er een gebedsruimte.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)

Over de auteur

Scroll naar boven