De heiligste plek op het eiland Mallorca is het klooster van Lluc, sinds de 13de eeuw volgens de legende een pelgrimsoord.  Een Arabische herdersjongen vond er een houten Mariabeeld dat tijdens de Moorse heerschappij werd verborgen in een grot.  Om het beeld een plaats te geven, werd een kapel gebouwd en werden er na enkele jaren mirakels toegeschreven aan het beeld.

Vandaag de dag omvat het klooster onder andere een basiliek, een kruisweg, een botanische tuin, een museum en een archief.

De huidige basiliek in Renaissancestijl werd gebouwd tussen 1622 en 1691.  De vloer is aangelegd als een Latijns kruis en het hoogaltaar is ontworpen door Maestro Jaume Blanquer.  Het omvat een standbeeld van de Maagd in haar centrale niche die gedraaid kan worden.  Aan het begin van de 20ste eeuw werd de hele kerk, net als het koor, ingericht in Barokke stijl en leek het wel alsof het interieur bedekt was met goud.  Toen de werken waren voltooid droeg bisschop Pere Joan Campins op 17 juli 1914 de mis op.  Het standbeeld van de bisschop werd in 1920 opgericht aan de voorkant van de basiliek.
De basiliek van Lluc ontving in de loop der jaren vele onderscheidingen.  In 1707 kreeg het de titel van Koninklijke Kapel door Koning Karel III van Oostenrijk en in 1962 verklaarde paus Johannes XXIII het tot een kleine basiliek.
Via een deur waar het transept het schip kruist, kom je in de drukst bezochte plaats van de basiliek: de kapel van de Moeder van God waar “La Moreneta” zich bevindt.  Het beeld dateert uit de 13de-14de eeuw en draagt een geschenk van de inwoners van Mallorca uit 1884, de kroon met edelstenen.
In de kapel bevinden zich ook twee schilderijen van de kunstenaar Salvador Torres die herinneren aan de legende van de ontdekking van het beeld.  Eveneens vind je er de schilden van alle 53 steden van Mallorca als eerbetoon aan de beschermheilige van het eiland.

Bij het buitenkomen van de basiliek vind je een pad links van het klooster dat leidt naar de plek waar volgens de legende de Maagd van Lluc werd ontdekt: de  “Route of Mysteries”.  De wandeling van de Route of Mysteries neemt ongeveer een half uurtje in beslag.  Het pad brengt je langs een kleine begraafplaats en langs vijf stenen monumenten met drie bronzen reliëfs die de mysteries van de Rozenkrans uitbeelden (vreugde, pijn en glorie zoals het leven zelf).  De monumenten zijn gemaakt door de architecten Joan Rubio en Guillem Reynes en de beeldhouwer Josep Llimona onder toezicht van Antoni Gaudi.  De top wordt bekroond met een nieuw houten kruis en biedt een prachtig uitzicht over de valleien van Lluc en Aubarc en het klooster.

In het kloostercomplex van Lluc is eveneens een Botanische Tuin te vinden die werd aangelegd in 1956 en was samengesteld uit inheemse planten.  De tuin werd tussen 1993 en 2001 uitgebreid en omvat momenteel ongeveer 200 planten uit de Balearen en waar mogelijk worden wilde planten getoond in een natuurlijke omgeving.  Er is eveneens een ruimte met aromatische en geneeskrachtige planten uit Mallorca en een weergave van de oudste rassen van fruitbomen op het eiland.  Een recente toevoeging is het Arboretum gewijd aan bomen en struiken van het Iberisch Schiereiland.

Het museum van het klooster is gevestigd op de eerste en tweede verdieping van het heiligdom en omvat acht kamers: Archeologie, Treasury, de Mallorcaanse kamer, Sacred Imagery, Keramiek, Josep Coll Bardolet, Art Gallery en Textiel.  Het werd ingehuldigd in 1952 en in 1984 uitgebreid.

Het Historisch Archief van Lluc is één van de belangrijkste historische bronnen in Mallorca en bestaat uit ongeveer 800 perkamenten (de oudste dateert uit 1244), 6000 papers, manuscripten, boeken,… De 153 volumes van de Priorij-collectie vormen een belangrijke bron van studiemateriaal en het muzikale archief dat meer dan 400 scores omvat wordt gebruikt door het koor van de school van Lluc.  De meeste scores dateren uit de 18de eeuw.  De huidige toestand van het archief is te danken aan pater Rafael Juan Mestre (1908-1989) die 36 jaar lang conservator was van het Archief.

Wie graag de omgeving verkent kan dit doen aan de hand van de wandelpaden die vertrekken aan het klooster.

(Bronvermelding: officiële website van het klooster van Lluc)

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Mallorca)

Over de auteur

Scroll naar boven