Door Mallorcaanse bergbeklimmers wordt de Torrent de Pareis beschouwd als de meest bijzondere wandeling op het eiland omwille van zijn hoge kliffen, wilde natuur en extreme moeilijkheidsgraad.  Door zijn biologische en geologische eigenaardigheden is de kloof bovendien uitgeroepen tot “Monument Natural”.  De wandeling wordt best gedaan van Escora naar Sa Calobra en staat gekend als loodzwaar.  Wie de wandeling (een afdaling van 6 kilometer die makkelijk 6 uur in beslag neemt) wil doen, bereid zich best erg goed voor.  Zo mag je de canyon bijvoorbeeld pas ingaan tien dagen na zware regenval, je bekijkt best via de foto’s op de website van de Torrent de Pareis (zie praktische tips) of je klimtouw wil meenemen,…

Wie in Escora niet aan de wandeling door de Torrent de Pareis begint, kan verder rijden naar Sa Calobra waar de kloof uitloopt in zee.  De reis naar Sa Calobra is onvergetelijk.  Over een afstand van slechts 12 kilometer daal je 800 meter via een kronkelende weg rond de Puig Major.  De bocht, die op een gegeven moment 270 graden bedraagt en een lus lijkt te maken onder zichzelf, staat bekend als de “Knotted Tie” (de stropdas). De rit trakteert je op spectaculaire uitzichten op de prachtige baai.
Aangekomen in Sa Calobra loop je langs de zee over de promenade richting een 200 meter lang pad door tunnels.  De Torrent de Pareis, op plaatsen tot 400 meter hoog en  slechts 30 meter breed, loopt hier uit in een klein kiezelstrand en een helderblauwe zee.  In de zomer wanneer de kloof droog is, kan je een stukje wandelen in de uitlopers van de kloof.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Mallorca)

Over de auteur

Scroll naar boven