Deze oude stad, die aan de Serra de Tramuntana ligt en waarvan de oorsprong terug gaat tot de Romeinse tijd, wordt omgeven door twee heuvels, bestaat uit hellende en kronkelende straten en huizen met Arabische dakpannen.

Pollença beschikt over een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.

Een van de bekendste kerken in Pollença is de Santa Maria de Los Angeles-parochiekerk aan de  Plaça Major.  Deze kerk is gewijd aan de patroonheilige van de stad, de Maagd Maria, en aan Michael de Aartsengel.  Oorspronkelijk stond op deze plaats een Grieks-Romeinse tempel.  De eerste kerk werd gebouwd in de 13de eeuw (1236) door de Tempeliers op het land aan hen toegewezen.  Na het verbod op de tempel kwamen alle eigendommen van de Tempeliers in handen van een andere militaire orde de “Hospitaalridders van Sint Jan van Jeruzalem”.  In de 18de eeuw (1714-1790) werd de kerk herbouwd in Barokstijl en de Orde van Malta behield de kerk tot in de 19de eeuw.

Het gebouw heeft een grote, hoge en sobere gevel met een rozet in Neogotische stijl met een Maltezer-kruis (het symbool van de parochie) in het midden van de rozet (1855) en een poort (1879) die uitkomt op de Plaça Major.  Deze hoofdingang is versierd met sculpturen van de beeldhouwer Lorenzo Ferrer.  De hoge toren gebouwd op de ruïnes van een oude verdedigingstoren herbergt een klok geïnstalleerd op 29 november 1844.
De kerk bestaat uit een gewelfd schip met 7 zijkapellen aan elke kant en een halfronde apsis.  Het bevat een prachtig altaar uit 1759 en 14 prachtige muurschilderingen van de staties van de kruisweg, werken van schilders uit de vroege 20ste eeuw (de Argentijn Atilio Boveri, de Duitser Eugen Massgraber en de Spanjaard Joaquin Tudela).

De Romeinse brug in Pollença is de enige die dateert uit de Romeinse periode.  Deze brug met twee bogen werd ongeveer 120 na Christus gebouwd om de waterloop ten noorden van de stad te overspannen.  Vandaag vind je hier een droge bedding.  Vermoedelijk werd de brug herbouwd na de christelijke verovering in 1229 en gerestaureerd in de 19de eeuw.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Pollença is de Calvariekapel.  De kruisweg begint bij het stadhuis en 365 steile treden tussen cipressen leiden je langs de kruiswegstaties.  Op de top bereik je een prachtig uitzicht en de kapel.  Binnen in de kapel vind je een Gotisch kruis met Christus met aan de voet een Mariabeeld.

In de Jardin Juan March Servera kan je tot rust komen.  Je vindt er inheemse vegetatie van de Balearen en een bronzen standbeeld ter ere van Joan March alsook een middeleeuwse toren die behoorde tot een oud herenhuis er werd gedoneerd aan het dorp Pollença.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Mallorca)

Over de auteur

Scroll naar boven